Timişoara 89ers este rezultatul unei simple dorinţe de a pune în practică pasiunea pentru un sport încă relativ nou în România: fotbalul american.

Deşi începuturile au fost timide şi se rezumau la vizionarea de meciuri din liga profesionistă de peste ocean, NFL, urmate de discuţii pe proaspăt-înfiinţatele forumuri de specialitate din România, povestea timişorenilor prindea tot mai mult contur.

Astfel că, în urma unor încercări concrete de a pune în practică cele învăţate, pe terenuri de antrenament improvizate (sau în traducere liberă românească, pe maidan), martie 2010 reprezintă piatra de temelie a echipei. Foştii Lions, nevoiţi să-şi schimbe numele din motive birocratice, au vrut să exprime prin noua denumire una dintre valorile lor, dar şi ale urbei pe care o reprezintă: libertatea câştigată prin luptă.

Primele partide de fotbal american s-au desfăşurat în cadrul unui campionat neoficial alături de echipe din Bucureşti şi Cluj-Napoca, însă primul meci de pe teritoriul ţării noastre a fost jucat în Timişoara (Ronaţ), protagoniste fiind Cluj Crusaders şi Timişoara 89ers. Anul 2011 aduce fotbalul american din România cu un pas mai aproape de recunoaşterea oficială ca ramură de sport, prin înfiinţarea Cupei Vestului. Competiţie de tip tur-retur, cu startul în luna aprilie 2011, a avut două ediţii şi tot atâtea participante.

Primul meci internaţional de fotbal american jucat de tânara formaţie de pe Bega (martie 2012) a adus vicecampioana Ungariei, Békéscsaba Raptors, pe teren bănăţean. La trei ani de la înfiinţare, Timişoara 89ers reuşeşte astfel, prin efort şi muncă neîntrerupte, să atragă tot mai mult atenţia instituţiilor locale, entităţilor de profil, dar în special cea pasionaţilor de sport.

Luna mai a anului 2012 aduce o altă premieră, de data aceasta 12 componenţi ai echipei fiind selecţionaţi în prima reprezentativă a României, într-un amical contra Turciei. Selecţionata a fost coordonată de Alexander Klein, antrenorul formaţiei timişorene începând cu 2011, la rândul său fost jucător austriac şi fondatorul unei echipe din Ungaria. Finele anului aduc o victorie firească pentru fotbalul american din România, acesta fiind recunoscut ca ramură oficilă de sport în noiembrie 2012; astfel ia fiinţă Federaţia Română de Fotbal American.

Anul 2013 debutează cu o nouă serie de recrutări; dacă la începuturi, cinci sau şase persoane cochetau cu acestă disciplină, acum nici cantitatea nu mai era o problemă, accentul fiind pus aproape în totalitate pe calitatea jocului performat. Cu peste 50 de jucători antrenaţi de-a lungul existenţei sale, Timişoara 89ers are parte de un alt meci internaţional, alături de o grupare din Serbia, Klek Knights.

În urma evenimentelor favorabile, a fuziunii cu Reşiţa Locomotives, dar şi a experienţei acumulate, timişorenii se află o lună mai târziu la startul primului Campionat de Fotbal American din România după recunoaşterea oficială, Ro Bowl IV, însă al patrulea ca şi număr, ediţiile anterioare fiind evident necesare procesului de dezvoltare. Prima etapă aduce totodată şi prima victorie pentru timişoreni, care înfrâng gazdele Bucharest Rebels. A doua etapă o găseşte pe Timişoara 89ers în postura de proaspăt calificată la finala competiţiei, în urma victoriei pe teren propriu împotriva Bucharest Warriors.

Finala CNFA 2013, disputată pe Cluj Arena în 16 iunie, a adus faţă în faţă două echipe care s-au impus în peisajul autohton al fotbalului american, ambele fiind favorite la primul titlu oficial. Cu toate acestea, Timişoara 89ers devine vicecampioana RoBowl IV, după un meci echilibrat.

În ultima partidă (amicală) a anului 2013, timişorenii alături de reşiţeni au învins clar Bucharest Rebels, conturând astfel succesul parcursului lor. Un parcurs caracterizat printr-o ascensiune continuă, având ca rezultat formarea şi consolidarea unei formaţii puternice, care pe bună dreptate se poate lăuda că este mai mult decât o echipă; este o familie.